Tuesday, October 2, 2012

Catatan Suri iv

Assalamualaikum... Cerita raya dah lepas...rasanya Ramadhan kali ni memang super duper penat dan amat2lah mencabar keimanan. Apapun kena tempuhi jugak.Walaupun mr.hubby cuti lama,masih byk agenda x dpt nak laksanakan.Insyaallah semoga ada lagi masa dan ketika utk meneruskan agenda yg tergendala itu. Ada sikit masa ni dan mata masih terang sementara anak2 pun dah tidur,dapatla meluahkan perasaan serba sikit.Sejak dari minggu lepas kenduri kawin sabtu & ahad,badan x sedap n tangan lenguh2..gagahkan jugak menghadiri jemputan kahwin tu dan juga gagahkan diri juga drive sorg ditemani anak2 sahaja.fuhhhh, menguji kesabaran sungguh,anak2 dah la lasak2..dalam kereta pun macam kat taman tema...tension gak kkekadang.Masa tu kat telinga berbisik suara my hubby, dia pesan cool jer...buat macam biasa, jgn tension2..grrrrr (dalam hati).Alhamdulillah drive ke Shah Alam, Klang dgn anak2 sahaja,walaupun berkonvoi dengan family lain, time cari parking tu yg haru...sekali bukak pintu kereta berdesup anak2 aku keluar mcm itik keluar cari makan..hahaha, maklumla selalu terkurung je dalam rumah ...jangan risau anak2 ku, dah besar sikit nanti n ibu dah confident u olls leh take care off urself sure ibu will let you'll go cycling etc etc...sekrg ni macam2 anasir luar yg harus kita bendung...ibu nak yg terbaik utk u olls.. Walaupun dalam hati ni rasa sayu dan hiba bila badan rasa x sihat,x dapat nak bergerak aktif..air mata bergenang gak n teringat kat mr hubby yg jauh..masa abg ada jiwa rasa tenang,cool jer...akhir kata, semalam gi jugak berurut..alhamdulillah kurang dah terkehelnya...lepas ni kena buat keje dgn berhemah x yah kelam kabut mcm lipas kudung..(ni mesti pasal aku ngecat rumah n pasang border kat bilik anak bagai nak rak).. Selamat Malam...mimpi indah2 ye.. *selamat malam abg..walaupun ustaz Don & Ustaz Azhar pesan seperti di bawah..aku hanya boleh wassapp je la mohon maaf zahir batin..huhuuu...sob sob..nak peluk cium pun x kena...huwaaaaa

Friday, September 21, 2012

Raya di TPG & Cerita2 Raya

Alhamdulillah, setelah beraya di Kampung, kami kembali balik ke Selangor pula beraya. Kali ni kami beropen house di Rumah mak di TPG. Sempat juga bergambar bersama keluarga Pakcik Fadil yang sampai sekarang dia berahsia dengan keluarga kami tentang pekerjaan sebenarnya (upah PI -nampak dia ni macam pegawai perisik ke cid tah x tau). Pakcik ni adalah keluarga sebelah abah yg sedaya upaya mengumpul salasilah dan susur galur keluarga sebelah abah yg berasal dari melayu bugis-arab. Wallahualam....
Ini antara keluarga besar pakcik fadil n kami... @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ Sementara Mr.Hubby balik raya ni n alhamdulillah hampir sebulan juga sementara tunggu tiket flight dapatla kami beraya dan berziarah sakan, walaupun hakikatnya dlm 2 minggu tu mr.hubby sibuk uruskan dokumen2 dengan embassy,jabatan sana jabatan sini.Alhamdulillah selesai urusan my.hubby sempat juga la kami berziarah ke rumah jiran dan saudara mara hujung minggu walaupun tak semua rumah dapat dikunjungi. Kekdg terfikir gak, setiap tahun kami sekeluarga berziarah ke rumah mereka, malangnya mereka tak pernah pun datang bertandang ke rumah melainkan ada kendri kahwin.hmmmm....kata abah aku, biarlah kita nak kejar pahala ziarah..dorg x tau tu..yerlahkan..buat apa nak balas2 pulak,fikir je positive dorg x de transport ke atau dorg x de org nak bawak sebab x tau jalan (padahal kete masing2 besau menjalau kauuu)..
atok dgn 2 org cucu yg aktif...lagi 2 org masa ni sedang beradu ..gi raya rumah org tido..yrlah kan dah malam dah tu sosat lak...heheh @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ Raya yg terakhir rakan2 sembang-rumahtangga.net datang berziarah. Alhamdulillah, dapat juga jumpa sekian lama berkenalan...ala kadar je persiapannya, masa ni my hubby dah fly back.huhuu..Thanks to Ima,Kak Chah n Red serta suami masing serta anak2 sudi datang.
kami

Monday, September 17, 2012

Assalamualaikum wbrt... syukur ke hadrat ilahi kita semua masih sempat merasai bulan Ramadhan yg lepas dan setrusnya merayakan Aidilfitri...sepanjang bulan Ramadhan lepas terlalu banyak rintangan dan dugaan dari Allah yg telah pun aku redahi hari ke hari bersama anakanda tercinta.Ramadhan kali ni aku rasa teramat penat dari biasa dan dari Ramadhan yg lalu.Mugkin sebab kali ni aku ada terima tempahan biskut raya dan kek..lebih2 lagi Ramadhan kali ni aku berstatus surirumah,mcm2 keje la nak di buat ..dan kali ni biskut raya semua handmade...suka nak upload gambar2 biskut tersebt..(godek2 kamera ni..jap lagi lehla upload.) Tiba masanya mr hubby balik,kami anak beranak ke KLIA..macam biasala mcm2 ragam dorg ni dalam kereta..lama sgt tunggu abahnya x macam biasa.luqman n umar tido dalam kete.Sronok rasa sebab kali ni mr hubby cuti lama sikit.Dapatlah mluangkan masa lama sikit. Insyaallah kali ni mr Hubby ke Qatar pulak.Semoga my Hubby berjaya di sana. Raya pertama kami ke Kulai Johor dahulu..dapatla berbuka puasa terakhir kat kpg..layan pic la dulu..

Wednesday, July 4, 2012

Drama Tontonan Terbaru - Dejavu Di Kinabalu

Kali ni lepas Drama Seindah Sakura tamat, sambung pulak dengan Drama Dejavu Di Kinabalu Lakonan Akasyah dan Tiz Zaqyah. Last tgk Akasyah Drama apa tah dengan adik Rozita Che Wan.haaa Ayu Raudhah. Nak cerita pun x reti..kasi tgk habisla baru cerita.hehe..
* Saya sedang mambuat kalikation cookies@ n cakes yg saya akan jual ke customer.Nak kira untung n bank in to the Encik Bank.

Drama Tontonan - 3 Janji

Assalamualaikum... ok..Kisah 3 janji pula mengisahkan watak Liyana Jasmay yang amatlah sayang dan cintainya dia pada sahabatnya/kekasihnya yg bernama Kursyil,lakonan shah jazle. Meninggal kerana apa aku x tau.sebab x tengok pun permulaan cerita ni..kata nak search2 balik kat youtube pun mcm maleh je. Episod yg ke 3 kot baru aku tgk..watak ni bernama Dahlia yg dikatakan psyco sgt dengan arwah kursyil selepas org tu ningal dunia..ikutkan sinopsis banyak berlambak kat website2 dan blog2 yg bersepah kat net ni, aku saje suka2 sebab banyak2 crita drama aku suka lak tgk cerita ni. Kiranya kisah cinta bebudak kolej la ni. Zaman aku mana ada cinta2 kat kolej.Belajar je reti. Kalau ada yg nak ngajak bercinta pun buat macam tak paham.(ni bukan kisah cinta aku ek)..ngeh ngeh
Cerita ni aku suka tgk pakcik Mubarak Majid tu..kawan Dahlia lak leh suka dengan pakcik ni si Ani tu.Makcik Anim lakonn Ainina Ahmad B pulak alah faham ingat member satu kampung iaitu mak arwah Kursyil ada hubungan dengan suami nya..tidak ler suka tgk pakcik tu..suka tgk hero yg ada black belt taekwondo tu namanya Shah Iskandar .Watak dia sebagai Yassin yang memang suka dengan Dahlia banyak brkorban demi Dahlia.Sikapnya yang amat cool membuatkan aku tertawan.Sanggup mengenepikan perasaan dia demi kebahagiaan Dahlia.Namun Dahlia yang tak nampak semua tu oleh kerana Kamil yang mempunyai wajah seiras Kursyil.Rambut dah macam semak belukar dia dalam citer ni.. Lakonan isteri chef Rizz pun boleh tahan walaupun aku last tgk ia belakon masa cerita Nora Elena, dengan Shah Iskandar jugak. Macam x sesuai je dia pegang watak pompuan kureng asem.Apapun tak lupa watak maksu Dahlia dengan abang Kamil yang last tgk muka dia belakon dengan Syarifah Amani dia jadi tok iman yg setan dok goda dia je.korg pernah tgk x..x kan?..hehe..cerita tanah kubur pernah tgk tak?..haa..yg tu lah..hmmm..
*alahai kurusnya kaki dia..
*Inilah Maksu Dahlia..Rimas lak rambt tu ke depan..heee Akhir kata, cerita ni aku suka ending dia akhirnya 3 janji yg kursyl bagitau tu dah ditemui yg ada pada Yassin. Mereka hidup bahagia.Anak pun dah dua...tammat...

Friday, June 29, 2012

Tajuk Bebas...Drama tontonan

Assalamualaikum... Sidang jumaat yang mulia sekalian.. ada banyak info dan luahan rasa nak dikongsi..walaupun sedar blog ni xde sape yg nak baca..untuk tatapan diri sendiri udohlah.boring2 baca balik entry2 lelama..bila baca balik macam banyak yg nak kena improve n ada yg tahap x sedar diri je pembawakannya..hahaha... Kali ni nak cerita tentang drama2 kat tv3 sekrg ni..yang terbaru "Seindah Sakura" memang x miss dari awal episod..anak2 aku pun suka tgk,bukan apa..lagu tema tu yg dorg nka tengok..jln citer masa Syakira kecik2 dorg sukalah tgk..sebab zaman sekolah.Sambil tu aku ceritala kat dorg susah senang org xde pendapatan,susah nak makan dan sebagainya.Harap anak2 faham.Cerita ni 1st yg aku suka tgk is pengarah dia yg agak baru iaitu pelakon tu juga..Zul Huzaimi.Bagus gak jalan ceritanya,yg aku minat tu Fahrin Ahmad..Fasha Sandha tu minat gak la bila berpasangan dengan Fahrin.Malang yg taklah malang nye Fasha dah kawin pun...cer kawin dengan Fahrin,Inyaallah boleh jadi wanita solehah.(pepandaije aku, macamla kenal sgt si Fahrin tu).
Moral story ni byk..teladan dan semangat untuk berjaya, paling penting kesabaran banyak diterapkan dalam drama ni.Mana yg boleh dicontohi,yg tidak diletak ketepi. Paling geram tengok watak Anida.
;Masa ni la yg aku rasa nak tonyoh je si Anida ni..dialah penyebab kematian onyang Kira...kenapala zul huzaimy x buat scene lepas kira dpt tau Anida ni yg penyebab , report polis je..biar dia masuk jail..haaa...(emosi plak) Kira2nya si Wan Sharmila ni dah berjaya membawa watak antagonis yg memang sepadan dengan jiwa dia kot..hehehe..pepandai aku lagi..sebab dia pun biasa bawak watak antagonis..sebelum ni dalam Nora Elena sebagai vyonne.lagi aku nyampahss tahap hampas.. Ending cerita ni happy ending and aku betul2 puas tengok drama ni,walaupun banyak gangguan nak mendengar butir percakapan pelakon2 ni sebab pelakon2 dalam rumah ni lagi handal(anak2ku) Namun,watak oyang Syakira iaitu Ruminah Sidek harus diberi pujian walaupun patah dialog yg diucapkan kekadang x berapa clear..anak2 lagi la x faham...sleng jawa pekat kat makcik Ruminah kita ni..
tapikan mancik...carilah lakonan yg xperlukan makcik bukak selendang or tudung tu..sekadar nasihat..kesian tgk makcik dalam drama tu.. Next Drama...
to be continued...

Tuesday, June 26, 2012

Catatan Suri III

Assaamualaikum... Hari ni menulis untuk semalam dan semalamnya lagi...haha.. macam ada masa terluang yang sebenarnya x berapa banyak masa pun nak mencoretkan perasaan kat sini..tadi pun hujan sekejap..lepas solat rasa mata nak lelap..x sedar terlelap dengan telekung2 kauu...alhmdulillah..dptla lena dalam 10 ke 20 minit.bangun rasa kelabu asap gak mata ni tetiba umar kejutkan nak suruh buatkan susu...sekejap sangat dapat peluang lelapkan mata barang sejam dua...x ape lah...demi anak2 korbankan la masa tidur ku ini.. berikut adalah gambar lama anak2..semasa thalhah berusia 11 bulan.. semalam.. cuak juga bila kereta tetiba tak leh strt nak menghantar anak2 ke sekolah..rupanya masalah bateri..adoii.apa lagi call lah abah mintk tlg dtg hantarkan. Mujurlah mak abah duduk berdekatan boleh la mintak tolong..kebetulan pagi tu jiran sebelah balik dari menghantar anak dorg ke sekolah...dorg pun tolong2lah jumperkan kete sementara aku gi workshop beli bateri...kan senang pakai bateri double AA...murah dah senang ..hahaha...gilos...gilos... pepagi yg hening dan tokey2 workshop kebanyakkannya belum bukak kedai..aku meround sekeliling taman dan sempat mencucuk $ yg disedekahkan daripada my lovely husband merangkap chairman bank negara ku untuk membeli bateri..syukurlah lengang skit auto teller tu...takut gak sebab keta xleh nak offkn engine ..kang jenuh saper nak tolong jumperkan lak...dengn twakklnya segara berlari menuju autoteller dan dengan pantas menekan papan kekunci dan mengeluarkan sekadr mana yg mencukupi sambil kejap2 menoleh ke kereta ...takut2 sesuatu tak diingini terjdi.. selesai memasng bateri kete yg agak mahal itu..maklumla bateri kering..mudah nak jaga..dengan keadaan aku yg seorang ni..payah skit mana nak jaga kete..anak2..dll lagi..ada lebih baik beli bateri kering je la..alhamdulillah selesai dan kembali dengan rutin di rumah ...sampai masa ambil huzaifah kat taska..ada masa mood baik..ada masa asik nak nyinggah kedai je..ada je nak dibeli..hari2 beli mau botak kepala abah ko.. setelah itu menuju ke rumah mak la amik anak2 yg aku tumpangkan pagi tadi ...bengong dah kepala aku ..keletihan ya amat...dah la malam tu x dpt tido..standard la anak yg no.2 aku tu asik la berjaga jaga..hidung sumbat la..nak kencing la..setiap hari pgi pkl 3...mungkin tu petanda supaya aku boleh bgn terus dan mengerjakan solat istkharah ke solat sunat yg lain..ya Allah...x kuat nye iman aku ni kekadang dengan jayanya boleh bangun dan bersolat..kekadang berat sungguh mata... YA ALLAH..KAU KUATKANLAH IMANKU..BERIKANLA AKU KEKUATAN..AMIN Makan tengahri pun hanya masak nasi...bukan apa, lauk semalam abah aku tapaukan dari masjid ada buat tahlil punyala banyak..daging masak kari,sayur campur cendawan,udang masak merah,..panaskn dan telan je la..anak2 suka lak tu..alhamdulillah lauknya masih elok mungkin dimasak lama dan dijaga tahap kebersihannya...syukur.x delah membazir.. dah tu teringat nak corat coret kat sini..apakan day terlayan lak masterchef kat astro ria yg selalunya tertingga je dek kerana x nak melekakan diri kat depan tv bila anak2 dalam minggu persekolahan..berkorban lagi ... begitula rutin sehari hari...begitu begini dah masuk minggu baru..dah nak bulan Ramadhan yg mulia...yahuuuu...seronok sebb thun ni insyaallah dapat bertarawikh bersama keluarga di surau dan menetap di rumh mak...dpt berbuka bersama... Catatan selesai...semalam semalam lagi ...hmmm... \ \ \ \ \ \ lupa sudah...

Wednesday, May 9, 2012

Catatan Suri (ii) - perspektif anak2

Catatan bersambung... Hari berganti hari,sukar nak diperkatakan...tabah ke aku...goyah ke aku,atau semakin menjalani proses pembelajarankah aku. ada kala aku x tahan dengan dugaan ini...semuanya on n off, apa pun aku kena kuat semangat...pesanan abang tak boleh aku lupakan.. hari ni baru berpeluang luahkan rasa walau sebenarnya aku ada kerja lain selain melayan rasa,harap luahan ini dapat menenangkan jiwa seketika dan akan berterusan selamanya. Hari ini 9 May,sekian lama dengan nikmat Allah beri sihat tubuh badan ,cukup makan pakai..teringat cerita Seindah Sakura kat TV3 ...sememangnya nak tgk tv sekrg ni pun payah,anak2 ni ada je kerenah bila aku start nak ngadap tv kejap.Kalau sebelum ni keje pun..memang aku jarang2 tgk tv sampai bekas manager aku cakap aku ketinggalan zaman...lantak la ...ko apa tau susah senang org lain..tgk drama tu bukan apa,banyak nilai2 keinsafan dalam diri kami...ada org lebih susah nak makan,pakai, tempat berlindung pun x sempurna,,bersyukur sgt dgn kehidupan kini...Alhamdulillah..sebab tu bila anak2 merungut itu ini aku suka bagi cth drama tu, cthnya syakira ,pergi sekolah dengan kasut koyak masih bersyukur dan masihh mampu bersabar." Luqman cakap itu drama lah ibu,budak ni kaya la dia berlakon" waduh2..susah dong... Semenjak adik aku tinggal sama dalam rumah ni sementara cuti sem. ni...alhamdulillah ada masanya ringan sikit keje rumah, dapatla uruskan keje2 kat luar,uruskan urusan bank,hantar ke customer tempahan choc/cake, bolehla belajar2 masak,uruskan rumahtangga...daripada kat rumah mak asik tidur baring je..abah yg suruh dia teman aku kat sini..kalau kat sini buat macam kat rumah mak, alamatnya dia pun kena jerit gak dengan aku,,,aku ni kakak yg garang..jgn makan hati lak nanti.Sometimes she's annoying me.hmmm.. Cerita pasal anak2..memang aku akui dorang semua aktif2 belaka..mudah2an mereka semua kuat semangat macam aku jugak..kajian mengatakan hampir keseluruhan perangai dan emosi anak2 dtg daripada ibunya. Aku akui sepanjang kehamilan semua 4 anak ini, macam2 emosi,pelbagai dugaan phit manis kehidupan aku lalui....yang diluar kawalan,tak terkawal macam2 lagi...bila ada sahaja emosi anak2 aku yg tak menentu tu, salah aku lah tu...andai dapat aku undur masa tu...nak aku kawal sungguh2 emosi masa mengandung dulu.Tapi semua tu mungkn x terlambat,aku masih prlu membawa perubahan terhadap emosi anak2.Ya Allah,kuatkan smangat ,lembutkan hati anak2ku,jadikan mereka anak2 yg soleh dan mendengar kata.Aku masih x cukup sifat kelembutan seorg ibu...walaupun memang terdpat kelembutan ...masih tak cukup dan perlu penambahbaikan ke arah itu...keras ke hati ini??.. Esok hantar Luqman kesekolah seperti biasa, balik ke rumah hantar Huzaifah ke Pasti pula.agak letih dan kelam kabut bila Thalhah pun bangun sekali n nak berdukung ...dia pun siap nak mandi mcm la dia yg nak gi sekolah..Huzaifah pun bukan senang nak bangun pagi...harap x berterusan ..tahun depan dah nak darjah satu..sama2 bersiap ke sekolah dengan abgnya...semoga mudah segalanya... bersambung.....

Sunday, April 8, 2012

Catatan seorang Suri....

Assalamualaikum...

Lama juga tak mengupdate blog ni...masa amat mencemburui, ia berlalu amat pantas, abang kembali bertugas setelah 2 minggu brcuti, rasa sekejap sangat dan banyak planning x menjadi..
Setelah mengambil keputusan untuk berhenti kerja, banyak aktiviti dipenuhkan dengan kerja2 rumah dan dapat juga memantau pelajaran anak2..walau hakikatnya aku susah nak jadi seorang guru yang penyabar di rumah..Insyaallah segalanya dapat di tangani hari ke hari

Bercerita tentang hari2 yg aku lalui 2 minggu sebelum resign dari company tu..macam2 perkara harus di settlekan...sementara bagi training kat budak UM yg agak kerek dan mcm bagus tu..janji aku dah selesaikan tanggungjawab aku transfer llmu mana yg ada walaupun budak baru ni banyak yg argue dengan aku...nasib baik aku nak ajar ..kalau aku blah mcam tu jer susah ko nanti...satu je aku cakap kat dia..: ok...kalau rasa x puas hati dengan procedure or system ni..lepas ni boleh usulkan ke management..apa yg aku ajo ko..just take it..u want to leave it or not up to u...ahak ahak..Gm aku org Thai ni amat la dukacita pemergian aku...sampai dia suruh aku stay lagi sampai another one month...bayar full salary ...working 9-3 , 3 days a week..wow..special sungguh aku ni pada dia...hehehe....jgn monyet...jgn...dont ever have a feeling with me...i am somebody else wife...hehehhe...tapi mamat Thai ni muka ala2 melayu macam muka shah jazle tu..

Citer pasal anak2 lak...first week semua berjalan lancar...masa amat pack sekali...lepas hantar luqman, huzaifah..lagi 2 org pun aku angkut sekali...balik mulakan tugas menyidai baju, kemas2 rumah n memasak...tepat pkl 11.30 mesti semua siap..dah tu nak pi ambik Huzaifah keluar sekolah pkl 12 noon..Luqman still stay kat Taska..hmmm...balik makan dgn anak2...ngemas lagi..relaxs dpt kejap je...yg penting aku dapat solat Dhuha hari2 n baca surah al-waqiah..alhamdulillah...

Citer pasal business choc n cakes pulak...alhamdulillah ada juga order atas permintaan kawan2 n jiran tetangga...terima kasih sesangat kat kekawan yg sudi mengorder...harap2 puas hati lah dan sedap...seronok sebenarnya buat choc n cakes ni...cuma cakes tu aku x gi kursus pun...belajar mcm2 tu je n follow the recipe..minat but smetimes tak confident bila jiwa kacau anak2 mengacau ...hee..biasa tu...lama2 bosan gak dorg nak kacau..nampak gaya si kecik Thalhah yg rajin nak nengok aku buat keje kat dapur...hmmmm...

banyak nak cerita...rasa release skit..kalau tak ada class tartles hari ni dengan ireenbakelove.blogspot.com tapi x jadi lak..postpone date...tart pun selalu buat but just nak belajar teknik2 lain lak...mana tau leh buat business gak ...

sampai sini je la dulu...sambung next episod dalam...catatan seorang suri...daaaa