Wednesday, July 29, 2009

Teh Panas vs Teh Sejuk

Seorang pemuda yang sengkek melangkah berani ke sebuah kedai mamak. Di dalam sakunya betul-betul ada duit sebanyak 70 sen jerk.

Pemuda : Mamak berapa harga teh panas dengan teh sejuk?

Mamak : Panas 70 sen...Sejuk RM1.20.

Pemuda : Bagi teh panas satu!

Sampai saja teh tersebut, pemuda itu terus minum dengan sekali teguk. Mamak yang berasa sedikit pelik pun bertanya;

Mamak : Kenapa awak minum cepat sangat?

Pemuda : Kalau saya tunggu, nanti sejuk pula teh tu....Tak pasal-pasal saya kena bayar RM1.20!

Friday, July 24, 2009

Let us share what Datuk Dr. Fadilah Kamsah used to say:

"Ada orang datang ke pejabat dengan perasaan penuh gembira & ceria ,
ada datang dengan perasaan "biasa" dan ada datang dengan perasaan serba tak kena "

kawan kita tak bagus dari kita) dan
tak amanah (mencuri dan tak siapkan kerja),kita sebenarnya patut terima hakikat betapa kita lebih teruk dari dari
anggapan kita itu sendiri.


Pejam mata dan
ngat lah, sesiapa yang datang hanya dengan perasaan "biasa" saja, hasilnya adalah "biasa" saja, sesiapa yang datang dengan ceria,
hasilnya akan jadi lebih daripada biasa ataupun luar biasa.

Bekerja la dengan ceria agar menghasilkan produktiviti yang luar biasa yang
akan menggembirakan orang di sekeliling kita. Semoga hasil itu akan mendapat keberkatan insyallah... . "


Jadi renungkan lah....

1. Ada antara kita datang ke pejabat hanya memenuhi tanggungjawab 'DATANG BEKERJA' tapi hampa,
hasilnya macam kita ' TAK DATANG' kerja

2. Ada kala kita rasa kita BUSY giler, rupanya kita hanya 'KELAM KABUT' .

3. Adakala kita rasa kita PERIHATIN , tapi rupanya kita BUSY BODY.

4. Adakala kita rasa kita OPENMINDED and OUTSPOKEN tapi rupanya kita KURANG PENGAJAR'AN.

5. Adakala kita rasa kita berpemikiran KRITIS , rupanya kita hanya lebih kepada
KRITIK yang mencipta KRISIS .

6. Adakala kita rasa kita ingin menjadi LEBIH MESRA tapi rupanya kita di lihat lebih MENGADA-NGADA .

7. Adakala kita suka bertanya 'KENAPA DIA NI MCM TAKDE KEJE', adalah lebih baik kita tanya
'APA LAGI KEJE YANG AKU BOLEH BUAT ?'

8. Adakala kita rasa kita ni pekerja yang SEMPURNA,BAIK DAN BERDEDIKASI tapi cuba tengok dalam-dalam, selagi hati kita berdengki, jatuhkan reputasi sesama rakan sekerja (report kat bos )
renung lah diri, kalau kita perlu melakukan ANJAKAN PARADIGMA ,
maka lakukanlah segera...tapi manusia tetap manusia...
sukar untuk berubah kerana kita selalu beranggapan kita lebih baik...
adakah dengan merasakan itu kita sememangnya terbaik?


Maka untuk itu , mari kita mula senyum, ceria, mesra sesama kita
dan tingkat kerjasama dalam kerja,
tak rugi kita semai rasa 'kekeluargaan' dalam tugasan ..
kalau kita kurang kerja, cari la kerja membantu teman-teman yang lain.


Tak dapat gaji lebih pun tak apa sebab pahala dapat..
kita withdraw kat akhirat nanti...
tapi kalau kita asyik dengki mendengki..
nasib la sebab sudah ditentukan jalan yang sukar itu yang kita pilih..

~ Renungi lah, berapa ramai kawan kita dan berapa ramai lawan kita,
nescaya itulah kayu pengukur diri yang sebaiknya


"Mengkritik tidak bererti menentang,
Menyetujui tidak semestinya menyokong,
Menegur tidak bermakna membenci,
dan berbeza pendapat adalah kawan berfikir yang baik."

Perempuan Lawa Vs Perempuan X lawa

LAWANYA DI HATI...


Kalau perempuan lawa pendiam
Lelaki akan cakap:: woow, ciri-ciri isteri idaman...
kalau perempuan tak lawa pendiam
Lelaki akan cakap: eh tak reti komunikasi betul...

kalau perempuan lawa berbuat jahat
Lelaki akan kata: musti ada krisis dalaman
nih...kesian
kalau perempuan tak lawa berbuat jahat
Lelaki akan cakap: dah la tak lawa, perangai pulak
huduh...

kalau perempuan lawa menolong Lelaki yg
diganggu
Lelaki akan cakap: heroin sejati...!
kalau perempuan tak lawa menolong Lelaki yang
diganggu
Lelaki akan kata: taktik nak ngorat le tu...
kalau perempuan lawa dapat Lelaki hensem
Lelaki akan kata: ok gak la....
kalau perempuan tak lawa dapat Lelaki hensem
Lelaki akan kata: kesian..mesti kena bomoh lelaki
tuh!

kalau perempuan lawa ditinggal kekasih
Lelaki akan kata: buta kayu betul mamat tu....
kalau perempuan tak lawa ditinggal kekasih
Lelaki akan kata:...patut pun kena reject...

kalau perempuan lawa penyayang binatang
Lelaki akan cakap: perasaannya halus...penuh
kasih sayang
kalau perempuan tak lawa penyayang binatang
Lelaki akan cakap: sesama keluarga memang
harus menyayangi.. .

kalau perempuan lawa bawa BMW
Lelaki akan cakap: ntah dato' mana bela nih....
kalau perempuan tak lawa bawa BMW
Lelaki akan cakap: musti anak org kaya nih.....

kalau perempuan lawa tak mau bergambar
Lelaki akan cakap: pasti takut kalau2 gambarnya
tersebar
kalau perempuan tak lawa tak mau bergambar
Lelaki akan kata: sedar pun diri...

kalau perempuan lawa menuang air ke gelas lelaki
Lelaki akan cakap: caring sungguh....
kalau perempuan tak lawa menuang air ke gelas
lelaki
Lelaki akan cakap: nak tunjuk caring le tu....
kalau perempuan lawa bersedih hati
Lelaki akan cakap: dont worry..i will make u happy
forever
kalau perempuan tak lawa bersedih hati
Lelaki akan kata: sikit2 nak nangis!! mengada2...

kalau perempuan lawa masak
Lelaki akan kata: dah la lawa, pandai masak pulak
tu...
kalau perempuan tak lawa masak
Lelaki akan cakap: ntah sedap ke tak????

kalau perempuan lawa main2 miss call
Lelaki akan kata: takpe...
kalau perempuan tak lawa main2 miss call
Lelaki akan cakap: ko ni takde keja lain ke... sibuk
ni tau..

kalau perempuan lawa hantar2 email
Lelaki akan kata: sukenya....
kalau perempuan tak lawa hantar2 email
Lelaki akan cakap: balik2 email dia...boring

Wednesday, July 15, 2009

Adakah Syurga Itu Murah?



Ketika melintasi restoran-restoran makanan segera asing yang anda sendiri maklum menyokong pendudukan dan penjajahan Yahudi di Palestin, saya berasa amat pelik kerana setelah ada yang penat lelah turut sama mengikuti kempen mengutuk dan memijak serta barangkali membakar bendera Israel tidak berapa lama dahulu, namun tetap ada juga sahabat seagama kita yang terus sama menyokong dengan membeli barangan tersebut.

Logikal memboikot barangan Yahudi benar, saya mengakui yang jika pemboikotan besar-besaran berlaku terhadap produk Yahudi , maka ramai rakyat malaysia akan kehilangan peluang pekerjaan bahkan ada antara mereka yang sudah pun berjaya dan kaya raya dengan jawatan mereka. Mereka pula bahkan telah mampu mengerjakan haji dan mungkin sekali beramal dengan wang tersebut. Pemboikotan juga mungkin sekali barangkali akan menyebabkan kemelesetan ekonomi yang besar terhadap negara.

NAMUN jika dinilai dari sudut yang berbeza,sebagaimana yang dinyatakan oleh Tun Dr Mahathir, bekas Perdana Menteri kita, ketika diwawancara dalam rancangan Blog@1, beliau menyatakan kita memerlukan pengorbanan untuk hal ini.

Bahkan kalau kita lihat dengan lebih cantik lagi, kalaulah setiap penduduk Muslim di Malaysia tidak meminum coca-cola ataupun berhenti makan di KFC dan Mc Donald, bukankah ini merupakan peluang yang bagus untuk peluang perniagaan makanan segera tempatan yang baru dan setaraf dengan KFC. Lebih molek lagi andai syarikat makanan tersebut merupakan milik orang Islam dan menjadi franchise yang memberi lebih banyak peluang pekerjaan dan perniagaan terhadap rakyat tempatan seperti yang dialkukan oleh syarikat HPA yang telah membuka restoran RFC(Radix Fried Chichken) dan punya beberapa cawangan di beberapa tempat.



Umat Islam harus bersatu!


Jika umat islam di Malaysia ini pandang hal ini, ini merupakan aspek KESATUAN UMAT ISLAM. Ingin saya nyatakan juga,sebagai seorang muslim,kita selalu mendengar tentang persaudaraan umat Islam. Anda boleh merujuk Al-Quran tentangnya :

"Sesungguhnya orang beriman itu bersaudara ,maka damaikanlah antara keduanya”

Bahkan dalam hadis Rasulullah s.a.w menyatakan :

“Tidak beriman seseorang itu sehingga dia mencintai saudaranya sepertimana dia mencintai dirinya sendiri”

Lihatlah! Betapa indahnya Islam ini tentang persaudaraan. Persaudaraan yang menjalinkan manusia bukan dari segi warna kulit,bangsa ataupun budaya tetapi berdasarkan iman kepada Allah sahaja! Maka, wahai saudara-saudaraku, adakah syurga itu murah?

Adakah syurga itu murah sehingga kita katakan tidak logik untuk memboikot bahkan tidak logik untuk membantu?

Adakah syurga itu murah bila kelak Allah akan bertanyakan pertanggungjawaban kita kepada wang yang kita gunakan?


Adakah syurga itu murah bilamana kelak saudara Palestina kita bertanyakan,
“Saudaraku, saudara se-Islam ku! TERNYATA KAU CUMA MENYATAKAN BENCI MU SAHAJA PADA YAHUDI!!TETAPI SEBENARNYA KAULAH YANG MEMBUNUH KAMI!!KAU BERIKAN MEREKA WANG RINGGIT MU UNTUK MEMBELI PELURU-PELURU MEMBUNUH MENEMBUSI DADA DAN JANTUNG ANAK-ANAK PALESTIN, MEMBUNUH SAUDARA SMEUSLIM MU SENDIRI!”


Pedulikah kita dengan nasib umat Islam di Palestin?

Maka saudaraku,ketika waktu itu terjadi,dimanakah syurga yang kau idamkan? Dimanakah mukamu yang bangga dan megah itu hendak diletakkan? Benar,mungkin tidak semua barangan tersebut dapat kita boikot dan mungkin sekali bagi sebahagian kita yang mampu,semua barangan tersebut boleh kita nyahkan jauh dari hidup kita. Tetapi,usaha itu perlu kita letakkan di tempat yang benar-benar betul.

Selagi mampu kita laksanakan, kita laksanakan. Kalau memboikot adalah yang paling mampu kita lakukan,maka kenapa tidak kita lakukan? Mahukah nanti Allah bertanya padamu:
“ADAKAH SYURGA ITU MURAH?”

Saturday, July 11, 2009

Tenettt jer..



Hai..saya Muhammad Umar, baru setahun setengah..rajin2 lah melayari laman web yang dapat memberikan ilmu pengetahuan kepada kita semuaaaa...ikikikikik..

Umar memang suka ngacau kat area ni...cik tikus tu berapa kali dah kena hempas..cam gelap jer gambar ni ek..maklumla...hehe.

Cuci Mulut


Dadih rasa jagung ni favourite anak2 & hubby. Kejap jer buatnya..lama dah tak buat. Sebelum ni cuba banyak perasa tapi yg ni jugak yg menjadi pujaan hati...hehe..

Sunday, July 5, 2009

Rombongan Luqman Ke Melaka




Sabtu lepas Luqman mengikuti rombongan Ke Melaka anjuran Tadika Al-Kindi Garden.
Exited sungguh Luqman awal2 dah tido takut terbangun lambat sebab bas nak gerak pukul 8. 7.30 pagi dah kena standby. Seronok jer luqman sebab ini lah first time Luqman naik bas dan first time pergi jalan jauh tanpa aku & family.Risau jugak macamana kencing, buang air besar (nak sebut be*** jer tadi).tak perla..ticer2 ramai leh bantu..lagipun Luqman dah pandai ke toilet sendiri kecuali yg besar ..belum pandai sangAt. Dari rumah aku suh Luqman buang puas2..

Dari atas bas aku nengok Luqman kecikkk jer dengan bas yg gedabak. Aku lak yg sedih dari bawah Luqman lambai2 kat aku..huhu..macam nak melepaskan anak pergi belajar overseas plak..hehe..mudah2 an..Luqman pulak yg cakap kat aku..."ibu jangan nangis tau..nanti Luqman balik kita jumpa laaa,ibu jangan risau.." itu lah pesan Luqman. Luqman dah pandai cakap yg unexpected words betul2 surprising us.

Petang tu dijangka rombongan dari Melaka sampai pukul 5.30, teacher Luqman bagi msg delay until 7, dpt msg lagi mungkin sampai lewat sebab bas rosak. Aku risau sebab dah lewat malam cian ngan Luqman. Akhirnya 10.30 mlm bas pun sampai. Aku tunggu Luqman kat pintu bas nengok Luqman dengan mata yg kuyu..tido dalam bas. Sampai jer kat rumah terus mandi ..tido balik..letih betul Luqman.

Pagi tu baru lah dpt dengar Luqman cerita pergi zoo Melaka..tengok zirafah..harimau..dan macam2 lagi..sempat jugak ticer tolong belikan Luqman cenderahati dari sana..iaitu pistol kayu yg tembak pakai getah tu..hehe..abah dia yg main ..hahah...

How to say I love You in 100 languages


English - I love you

Afrikaans - Ek het jou lief

Albanian - Te dua

Arabic - Ana behibak (to male)

Arabic - Ana behibek (to female)

Armenian - Yes kez sirumen

Bambara - M'bi fe

Bangla - Aamee tuma ke bhalo aashi

Belarusian - Ya tabe kahayu

Bisaya - Nahigugma ako kanimo

Bulgarian - Obicham te

Cambodian - Soro lahn nhee ah

Cantonese Chinese - Ngo oiy ney a

Catalan - T'estimo

Cheyenne - Ne mohotatse

Chichewa - Ndimakukonda

Corsican - Ti tengu caru (to male)

Creol - Mi aime jou

Croatian - Volim te

Czech - Miluji te

Spanish - Jeg Elsker Dig

Dutch - Ik hou van jou

Esperanto - Mi amas vin

Estonian - Ma armastan sind

Ethiopian - Afgreki'

Faroese - Eg elski teg

Farsi - Doset daram

Filipino - Mahal kita

Finnish - Mina rakastan sinua

French - Je t'aime, Je t'adore

Gaelic - Ta gra agam ort

Georgian - Mikvarhar

German - Ich liebe dich

Greek - S'agapo

Gujarati - Hoo thunay prem karoo choo

Hiligaynon - Palangga ko ikaw

Hawaiian - Aloha wau ia oi

Hebrew - Ani ohev otah (to female)

Hebrew - Ani ohev et otha (to male)

Hiligaynon - Guina higugma ko ikaw

3Hindi - Hum Tumhe Pyar Karte hae

Hmong - Kuv hlub koj

Hopi - Nu' umi unangwa'ta

Hungarian - Szeretlek

Icelandic - Eg elska tig

Ilonggo - Palangga ko ikaw

Indonesian - Saya cinta padamu

Inuit - Negligevapse

Irish - Taim i' ngra leat

Italian - Ti amo

Japanese - Aishiteru

Kannada - Naanu ninna preetisuttene

Kapampangan - Kaluguran daka

Kiswahili - Nakupenda

Konkani - Tu magel moga cho

Korean - Sarang Heyo

Latin - Te amo

Latvian - Es tevi miilu

Lebanese - Bahibak

Lithuanian - Tave myliu

Malay - Saya cintakan mu / Aku cinta padamu

Malayalam - Njan Ninne Premikunnu

Mandarin Chinese - Wo ai ni

Marathi - Me tula prem karto

Mohawk - Kanbhik

Moroccan - Ana moajaba bik

Nahuatl - Ni mits neki

Navaho - Ayor anosh'ni

Norwegian - Jeg Elsker Deg

Pandacan - Syota na kita!!

Pangasinan - Inaru Taka

Papiamento - Mi ta stimabo

Persian - Doo-set daaram

Pig Latin - Iay ovlay ouyay

Polish - Kocham Ciebie

Portuguese - Eu te amo

Romanian - Te iubesc

Russian - Ya tebya liubliu

scot Gaelic - Tha gra'dh agam ort

Serbian - Volim te

Setswana - Ke a go rata

Sindhi - Maa tokhe pyar kendo ahyan

Sioux - Techihhila

Slovak - Lu`bim ta

Slovenian - Ljubim te

Spanish - Te quiero / Te amo

Swahili - Ninapenda wewe

Swedish - Jag alskar dig

Swiss-German - Ich lieb Di

Tagalog - Mahal kita

Taiwanese - Wa ga ei li

Tahitian - Ua Here Vau Ia Oe

Tamil - Nan unnai kathalikaraen

Telugu - Nenu ninnu premistunnanu

Thai - Chan rak khun (to male)

Thai - Phom rak khun (to female)

Turkish - Seni Seviyorum

Ukrainian - Ya tebe kahayu

Urdu - mai aap say pyaar karta hoo

Vietnamese - Anh ye^u em (to female)

Vietnamese - Em ye^u anh (to male)

Welsh - 'Rwy'n dy garu

Yiddish - Ikh hob dikh

Yoruba - Mo ni fe

Saturday, July 4, 2009

Foy Ur Eyes!!

Never stop smiling, not even when you're sad,
someone might fall in love with your smile.

You may only be a person in this world, but
for someone, you're the world.

Don't spend time with someone who doesn't
care spending it with you.

Maybe God wants you to meet many wrong
people before you meet the right one, so when
this happens, you'll be thankful.

Don't struggle so much, best things happen
when not expected.

Friday, July 3, 2009

The True Measure Of Success

How you handle failure determines your
levels of success and happiness in life.

If you are afraid to fail, afraid of what others
will think of you, or that your situation could
become worse, you will remain exactly
where you are.

And this is where the feeling of being in a
rut begins.

You probably know certain people who complain
about their lives -- their jobs, relationships,
family or possessions.
It's the same 'ol, same 'ol and even though they
don't like where they are and know things
could be better, they aren't willing to step up
and create change.

They'd rather remain miserable and in a rut
than risk trying something new.

If you are willing to accept the fact that failure is
a part of the landscape on the journey to success,
and take the journey anyway, you will achieve far
more than the common herd.

Successful business owners and high achievers
(athletes, writers, actors, teachers) have failed
many more times than those who remain average
because they were willing to move through and
learn from each failure.

If you were to study every successful human being
on the planet
(and you may define success in any way you choose),
you will uncover a history of obstacles they had to
overcome and failures they endured along the path
to that success.

With failure comes experience.
With experience comes wisdom, character
and strength.

You must know fail in order to recognize success.

Just like you needed to learn what hot was so
you could understand cold, or what up is so
you could understand down.
It's based on one of the 7 Natural Laws
of The Universe -- The Law of Polarity.

You need to experience fear in order to
appreciate faith.
You need to experience illness in order to
appreciate health.
You need to experience hate in order to
appreciate love.

The important thing to understand is that
although failure is a part of the process,
it does need to be managed.
To run blindly into any situation is careless
and creates far more failure than needs to exist.

This is where processes and structures and
support systems become invaluable --
where creating a "success"
environment reduces your failures and moves
you quicker and easier to where you want to be.

Failure must be a part of the process for it's in
these valleys you grow most - it's where you
become a stronger, more capable person.

And even if what you've worked so hard for is
taken away from you, you know how to get it
back faster and easier because you have
the necessary knowledge and experience.

The true measure of success is in who
you become.

If there is anything in your life you long for,
don't let the fear of failure stop you because
in the end when you look back on your life
with regret for the things you never did,
you will have realized the ultimate failure.