Sunday, August 29, 2010

Kesempatan yang ada..biskut raya kelam kabut ..

lagi satu biskut berjaya di siapkan walaupun sememangnya aku dah macam org x betul sambil layan anak2 yg separuh dah menghabiskan biskut ni..aduhaii anak2 ..baru raya ni ibu nak buat biskut sendiri korang dah beraya dulu..x per la anak2 ibu oiii..ibu buat pun bukan untuk hiasan kan...huhuuhu..Ini lah biskut oren bersalut coklat


dah siap bakar

celup dengan choc..ada comot skit

Kesempatan yang ada

Tak lama lagi jer nak Raya..persiapan ala kadar jer tahun ni..alhamdulillah..Allah beri nafas lagi untuk menjalankan ibadah puasa..dan dapat menjalankan aktiviti harian dengan tabah..dalam tabah2 aku ni..kekadang x sabar juga melayan karenah anak2 aku yg makin membesar ..terutama Umar..keaktifannya membuatkan berat badan aku semakin menurun..namun aku bersyukur Allah beri kesihatan.

Cuti nuzul Quran yang lepas sempat jugak la aku shopping baju raya anak berseorangan. Kalut jugak sebab rasanya ni first time aku beli baju raya anak sorg2..tak de en.Nizam aku nak bertanya pendapat...malas nak pikir2..mana sedap mata aku mandang..ada discount..aku ambik jerla..shopping kali ni kat JJ bukit Raja..seawal pagi dah sampai memang la nampak lengang walaupun parking kete dah separuh penuh..alhamdulillah..menepati budget dan masa..segera balik untuk beli barang dapur pula..beli brg dapur kat tempat lain..lagi murah dari JJ.Bayangkan la betapa kudrat ku satu hari ni..paling penting alhamdulillah mak & adik aku sudi tengok2 kan anak2 aku sementara aku pi shopping.

Sabtu tu pulak..projek biskut raya..resepi pilihan jer..dapat 2 ke 3 jenis jadi lah..boleh la bawak kerumah mak & mak mertua sikit..Nak nengok tak kuih apa?
jeng jeng jeng...


Friday, August 20, 2010

Luahan rasa..di bulan Puasa

Lama juga tak jengah blog sndiri..hampir lupa ada blog ..Sempena bulan Ramadhan yang mulia ni dan bakal tiba Aidilfitri Insyaallah..amat sibuk dengan urusan kerja dan rumahtangga..x sempat nak meluahkan segala terbuku di hati ..boleh kata ini lah tempatnye mereleasekan tension dengan mencoretkan serba sikit aktiviti diri sendiri untuk tatapan diri sendiri juga rakan2 yg melawati blog ni..

Boleh dikatakan sepanjang Ramadhan ni alhamdulillah..Allah kurniakan kesihatan untuk meneruskan rutin harian.Tahun ni tahun pertama kami train Luqman untuk berpuasa..hari pertama nampak alhamdulillah..semangat ..dah hampir petang mula la Luqman merengek nak minta minum.makan..sedaya upaya memujuk juga..Luqman kadangkala bolehmenerima apa yg dinasihatikan kadang kala memberontak juga dia..apa pun aku dulu masuk darjah satu baru mula berpuasa...so far 2 hari dah tinggal..semoga Luqman dapat meneruskan sehingga ke Aidilfitri ..

Rutin di tempat kerja dengan rumah sedikit sebanyak membuatkan aku keletihan sampaikan tak sedar en.Nizam balik dari solat terawikh kat surau.Siap2 solat ,ngaji aku dah terlena dengan melayan anak2 yg kekadang tak nak tido selagi aku tak tido sama2 ngan dorg..kain baju yg menunggu untuk di lipat pun dan membukit..tapi apa kan daya..waktu sahur pulak syukur kami masih tak terlajak walau sepenat mana..apa tak nya..en.Nizam lah alarm clock aku..hehe..malam tu dah siap2 masak nasi..lauk pulak dah simpan dalm freeze..kekadang en.Nizamla yg siapkan semua atas meja..aku bangun dan patik bersantap sahaja..mengejutkan Luqman pun tak susah mana..

Cerita pasal anak2..planning untuk beli baju raya asik pospone2 jer..nak cari masa sesuai selain hari cuti..rasa nak ambik cuti tapi kerja pulak berlambak tak sudah2..
apa pun akumesti cari hari yg nak dekat2 raya nanti untuk bershopping tanpa gangguan..yg pasti tak boleh bawak hero2 aku tu..kalau bawakmau nyer tak terbeli baju asik perati dorang yg tak boleh nak duduk diam..nak mintak tolong makcik2nyer escot masing2 bz dengan urusanmasing2..nasib baik mak offer untuk jaga dorg..harinya mungkin esok kot..hm..aku pulak kalau pergi sorg mcm tak syok pulak...saper nak ikut akushopping?..angkat kaki..!!

Cerita pasal Thalhah..nak masuk 6 bulan dah anak ibu sorg ni..dah start makan pun..sesekali bagi nasi blender dengan kismis..epal..carrot ..kurma ..kalau air suka sangat dia jus oren yg diperah..sesekali suap kat mulut dia..aduhh sedapnyerrrr..ih ih..aku lak yg over the acting..sempat snap gambar Thalhah terbaru..