Tuesday, April 19, 2011

Corat coret ..

Hampir 2 bulan dah abg diperantauan. Kami di sini amat merindui abg walaupun ada wechat or skype dengan abg. Abang tak de bersama terasa lain sekali...anak2 bergantung dengan ibu jer..nakkan perhatian dgn ibu jer..sampaikan ibu kekadang tension dan letih dengan karenah anak2. Tapi, ibu kena banyak bersabar dan redha dengan ketentuan Allah .Ibu percaya ini satu ujian. Setiap kali balik dari office,Insyaallah kalau ibu tak tension jugak..ibu akan cool dengan anak2 dan happy bila masa nak pulang ke rumah. Ibu mesti nak buy something utk gembirakan hati anak2 ibu. walaupun nenek atok marah ibu selalu belikan jajan or mainan...tapi ibu selalu ingat pesan abah selalu gembirakan hati anak2,insyaallah rezeki tu ada saja utk kita.

Abah kat sana nampak cool jer setiap kali berskype bersama. Abah lebih tabah dari ibu sebab abah orgnyer penyabar..bukan mcm ibu..ibu sampai sengal2 badan layan anak2...abah walaupun sengal2 bdn boleh lagi main kuda2 dengan anak2..ibu takut je abah pengsan kalau dah 4 org naik atas belakang abah..tu belum lagi ibu yg naik...huhuuu...

Sepanjang abah ada..weekend abah yg pergi pasar beli lauk utk masak t/hari..ni abah x der kekadang terlupa mintak tolong abah gi pasar tak berlauk la kitaorg...kalau ada telor kira ok lagi ..ni buatnya brg dapur tak beli lagi..alamatnya ibu angkut semua anak2 pi rumah mak makan itu pun anak2 x nak pergi umah mak ...weekend dorg suka spend time kat rumah sendiri..alamatnya bawak kete pergi drive thru jer lah kat mcd..hehe..kan over budget dah tu..x per sesekali..

Terasa sungguh bila ketiadaan abah..extra penat ibu hanya Allah yg tau..itu yg ibu mintak doa banyak2 Allah berikan kesihatan yg maksima untuk ibu. Itu je ...kalau ibu kat dapur at least abah leh layan dorg jap..kalau ibu membaking ke tengah melt coklat ke abah leh main buai dengan dorg..ni, asal ibu ke dapur semua kedapur..ibu ke tandas dah sikecik tu ketok2 pintu nangis2..bukan apa pun, abg2 tak pandai layan adik main..abg pun buat hal sendiri ..kejap baik sama2 nengok buku..pastu dah gaduh..tarik2 rambut..cakar2..dah pp ada scar .Nasib baik x teruk scar mcm muka ibu kena cakar ayam jantan..pedihh tuu..Umar pulak asal apa yg ada kat tangan abg2..dia nak jugak..sampai abg Luqman nak belajar pun terganggu. Itu yg ibu ckp kat dia lain kali dia dok umah nenek lah..x de saper ganggu ..ucu leh nengokkan kerja sekolah Luqman. Tapi mana nyer dia nak..Sabo jer lah yer..

Ibu ada jugak dapat order dari kekawan buat choc. Suka nak buat dan semangat ..agak lama x melting..pk kan masa tu yg ibu kena pk panjang dan tanya mak or yg lain mintak tolong jagakan anak2 jap ..leh la ibu buat choc dengan aman dan teliti dan berkualiti. Ibu tak nak buat cincai2 jer..

Hari tu pun pergi Petrosains..terlewat sikit dari masa yg dirancang.tapi alhamdulillah semua berjalan lancar ..semua org happy walaupun penat jugak melayan anak2 yg nak handle diri sendiri jer..dah tu tak nampak kelibat ibu mulala menangis kat situ ..habis semua visitor nengok pameran baru..kanak2 menangis meraung panggil ibu...! ibu!..nasib baik x panggil nama ibu sekali..kalau tak glamour skit ibu masa tu..huhuuu
Sebenarnya ibu suka nak bawak anak2 ibu gi jenjalan..ada org accompany boleh la..kalau ibu sensorg mau jadi tarzan ibu dibuatnya..Insyaallah mudah2an anak2 ibu nanti dah besar dah pandai kawal diri sendiri dan tak banyak ragam.

Akhir kata..macam nak bagi ucapan penutup jer ni..sesekali luahkan kat blog ibu ni untuk tatapan abah kalau abah bukak blog ibu ni kat sana..dan tatapan kekawan yg memahami diri ibu.Rasa release sikit dpt luahkan kat sini...