Wednesday, March 31, 2010

Thalhah dah tak de rambut..

Hari ni nampak cuaca agak mendung..sama juga dengan hari2 sebelumnya..ada kala panas ada kala mendung macam nak hujan..Cepat sungguh hari berlalu..minggu depan 5 hari lagi habislah tempoh berpantang aku..yuhuuu..bukan sebab apa..rasa lega petua dan amalan berpantang yg diamalkan sejak turuun temurun dah selesai.bolehlah jalan2 dengan anak2 lepas ni..paling semangat bulan depan nak join kelas masak2...masak apa?rahsia..hehe
peluang sementara belum start keje ni..disamping perancgan masa depan..manalah tau rezeki dlm bidg ni kan?

uih..aku kena cepat..dpt notis dari TNB, pukul 2-5 pm ada gangguan eletrik...nak mandikan Thalhah..cerita pasal Thalhah, ni dia Thalhah setelah dicukurkan..hehe


Monday, March 22, 2010

Syukur Alhamdulillah..

Assalamualaikum..
Hai semua..apa khabar?..alhamdulillah akhirnya aku selamat melahirkan Muhammad Thalhah pada 3 march yang lepas pada pukul 11.04 malam. Memang mencabar kelahiran kali ni berpindah randah dari satu sepital ke satu sepital..dari tak sakit jadi sakit kalau memang kita tak sakit nak bersalin lagi dah kena tahan dalam wad..bosan..asik makan..tido..nurse/dr.dtg check..ambik ctg...dll..

oleh kerana hari aku pi check up tu ada masalah sebab bb dok melintang..terus Dr.suh aku refer kat sepital Banting..dah gi sana punyerla lama tunggu Dr.Pakar..boleh dikatakan dari pukul 10.30 sampailah ke pukul 1.30 kuar masuk kuar masuk bilik pemeriksaan ..suh tungguuu lagi..panggill lagi...tunggu lagi..tak dan dan aku ni camner..nak kena tahan kat wad ke tak ke..at last sampai turn aku ..tu pun dah pukul 2..memang tak de org pun..aku dengan sorg lagi pun masalah sama ngan aku. Nurse ngan Dr.pun tak kuar lunch lagi selagi tak settle..cian jugak kat dorg..tapi nak buat camner kan dah keje ..akhirnya aku disuruh masuk wad petang tu..lepas scan confirm bb aku melintang. aku pun terus balik rumah mak..makan dulu..bagitau kat mak yang akukena dok wad at least 3 hari untuk dorg buat observation.Lepas makan aku balik rumah terus packing2 apa yg patut..ingatkan 3 hari jer rupanya membawak ke seminggu..yg aku rasa tak logik tu..aku kira2 kandungan aku belum lagi 37 minggu...aku ikutla kata Dr.sebab dorg lebih arif kan? dorg risau kalau kepala bb tak de kat bawah..dah ada contraction sesikit..nanti tali pusat kuar dulu pulak..bahaya..dalam pada tu kesian dengan hubby yg berulang alik bawak 3 hero jengok aku pepetang..lama jugak dia cuti..hilang jugak kebosanan aku. Dok kat wad tu yg bosannya asik tido...tapi ada sekali tu nurse panggil ambik ctg (periksa jantung bb)..nurse2 tu siap bersorak gembira .akutanya, kata dorg chart tu menunjukkan aku boleh bersalin x lama lagi..ih ih..aku tak rasa sakit2 pun nak bersalin..lagi pulak dah check servik close..bertambah hairan aku..pastu yg aku sedar dorg ada bagi ubat tahan sakit cucuk kat punggung..masa tu Allah jer tau..aku rasa macam nyawa dah melayang..lepas cucuk aku balik ke katil..letak kepala jer terus aku tak sedar..tak lama tu..nurse kejutkan aku suh masuk balik labour room ambik ctg..aper lagi niii..sampai aku tak larat nak jalan dorg bawak aku naik kerusi roda.Memang kuat giler ubat tu sampai aku rasa mcm nak mrh jer apersal la dorg bagi ubat tahan sakit sedangkan aku tak rasa sakit pun masa tu..sabar jerla..

Hari Ahad pun tiba..aku disuruh kemas2..nak pergi hospital Klang ..naik ambulan pulak tu..macam urgent sangat aku nak di operate sebab unstable lie. Aku takut betul masa ni yerlah sebelum ni sumer anak2 aku bersalin normal..sesampai je kat Hospital Tengku Ampuan Rahimah kat emergency room dorg check lagi kat bawah..dah bukak 2cm..uih..masa ni aku dah rasa contraction sikit2..first time sorg dr. ni check kata OS close baby memang transverse. Confirm lah ni aku nak kena operate..suh posa malam tu..pastu dorg check balik melalui scan..kuasa Allah ..kepala baby dah kat servik cuma agak jauh..masuk wad..macam biasa la check itu ini..tido ..makan...tiap2 hari aku berdoa semoga baby selamat dilahirkan..tengok keadaan kat hospital Klang amatlah crowded nyer ..hari2 ada kelahiran..celik mata jiran2 sebelah menyebelah katil dah selamat melahirkan..esoknya dah keluar wad..aku jer yg melangut nengok bb dorg..esoknya bukak mata dah ada org baru masuk..memang mencabar.

setelah nak masuk 3 hari aku kat wad..Dr.Pakar sumer dah check terperinci..baby aku confirm kepala dah kat bawah..aku dibenarkan balik ..memang anak bertuah sorg ni..nurse kat situ kata anak aku nari poco-poco dalam perut ni..hehe..sempat melawak..at least terhibur jugak dengan dorg yg memang sporting walaupun aku terasa macam berada di negeri Kelantan..cek mek kelate belako kat sepital tu wehh..siap2 nak balik tu mandi2..tunggu hubby dtg dah start kuar darah lendir2 dah..aku cuak dah..cuma tak berapa sakit sangat..

Otw balik rumah..aku dapat mc esoknya..dok rumah sensrg ditemani Luqman Hakim anak sulung aku..balik sekolah makan dengan Luqman..aku dah rasa contraction dah masa ni ..cuma tak kerap ..1:10..istilah kat sepital..sakit2 sekali dalam 10 mnit la tu..
aku tahan jer dulu..calling2 nurse yg dok dekat ngan rumah ni...dia suh aku pergi sepital..call hubby..tunggu dia balik..hubby balik awal petang tu..dah standby brg2 sumer aku kata ngan hubby..tak per abg tido lah dulu rehatkan badan jap..aku rasa leh tahan lagi..aku dok dulu..baca2 apa yg patut..sampai layan tv. Luqman dah sibuk tanya bila bb nak keluar..dia tukang check calendar selama aku dok sepital ari tu..sebelum maghrib tu sempat makan nasi beriani,kurma kambing mak masak untuk kelas pengajian malam tu kat surau. tunggu hubby solat..aku dah sakit2..kali ni kerap 1:5. kitaorg pun gerak dari rumah..dalam kete dan rasa sakit sangat dah..sabar lagi...sampai jer terus masuk labour room..sampai dah kenal dah nurse ngan dr. tu kat aku kes unstable lie..yo yo jer dorg yg prepare surat hantaq aku pi klang..akhirnya kau dtg balik ke Banting..alhamdulillah..check2 dah bukak 3cm..ambik ctg ..dll..check lagi OS dah bukak 6cm...tak lama tu 8 cm..alhamdulillah lahirlah Muhammad Thalhah ke dunia...