Sunday, October 27, 2013

Episod penghijrahan- peperiksaan

Assalamualaikum... Sohabul khair ya ukhti wa akhi.. 5 am dah kejutkan anak2 setelah hampir separuh siap juadah breakfast n lunch box anak2 n mr.hubby. Subuh masuk pukul 4.15am.Mata pun mamai2 semalam tido lewat skit siapakan donut untuk anak2 breakfast hari ni...tak tau mana silap selalu buat ok je..kali ni keras sikit lak..huhuu..xper..ada roti sebagai penyelamat.. siap dah lauk untuk lunch my hubby kari ikan pari n timun..hehe..pepagi ni kelam kabut sikit ..my hubby pun x kisah..ada telor masin pun.Alhamdulillah..sebenornya bukan la nak cerita pasal menu breakfast or lunch box..ni pasal peperiksaan Anak2 periksa hari pertama hari ni. Entah kenapa sedih je tengok dorg sebab teringatkan semalam buat revision bersama dalam keadaan yg stress dan aku pulak ngamuk2 dengan dorang. Aku sedaya upaya luangkan masa tengok mana yg patut dorg tekankan dan paling aku kesian dengan Umar (anak no.3). Qatar baru je perkenalkan system supreme education apa tah lupa..umur 5-8 thn akan masuk gred 1. Dah dia sama gred dengan Huzaifah (anak no.2) cuma syllibus dia lain sikit. Untuk catch up semua tu aku risau sangat sebab umar pun masih baru merangkak. Suatu paksaan untuk dia menghafal semua topik. Luqman hari ni Math,Huzaifah -English,Umar-Science n Thalhah -Oral..aduii..Thalhah lagi la aku tak buat revision pun dengan dia untuk oral ni..praktis write number 1-5 jer. Harap2 Luqman,Huzaifah,Umar n Thalhah dapat jawab semua soalan dengan jayanya. Aku sentiasa berdoa Allah permudahkan urusan mereka, terangkan hati dan pemikiran mereka. Ibu cuba untuk menjadi ibu yg terbaik untuk anak2 walaupun rasa bersalah yg amat terhadap mereka sebab selalu push dorg sangat dalam banyak perkara. Itu semua untuk masa depan mereka juga wahai anak2...ibu tak suka buang masa. Ibu nak kamu semua tahu kita datang sini untuk menanam azam untuk belajar bersunguh-sungguh dan dapat tinggal bersama-sama dengan abah. Ibu sayang kamu semua.Good luck my son uhuk..uhukk..

No comments:

Post a Comment