Thursday, October 24, 2013

Episod Penghijrahan II

Assalamualaikum.. Begitulah lumrahnya hidup..ada pasang surut ada turun naik..hmmm..kaitan??..ada kot sesikit Alhamdulillah..selesai je urusan persekolahan anak2 tiba la masa untuk mereka menduduki test...first time x lepas sebab markah tak cukup..pendek kata tak lulus..huhuu..masa ni give up kejap sampai plan nak balik semula ke Malaysia. Kesian anak2..kami stress terlebih..paling tak sangka abahnya pun stress n dia siap planning itu ini kalau kami balik semula ke Malaysia. Sedih juga di kala ini.Lama kelamaan kami dapat juga spirit dan semangat dari kawan2 yg lagi mencabar proses persekolahan anak2 mereka. Ada yg hampir setahun tak sekolah kerana tiada kekosongan. Hampir sebulan lebih kami training anak2 di rumah mengikut silibus pelajaran yg diberi pihak sekolah. Aku ni dah la memang kalau part mengajar anak2..selalu nak panas hati n berangin jer,...minta doa Allah lembutkan hati aku ni...Alhamdulillah..bila rasa mereka dah cukup sedia,test kali ke 2 berjalan lancar dan mereka berjaya ..hanya Luqman dan Huzaifah. Umar masa ni aku sendiri tak yakin pencapaian dia untuk ambil test kali ke 2..Umar aku kena train lagi..2 minggu stay kat rumah...alhamdulillah..lepas2 tu umar pun berjaya masuk sekolah tu. Bila umar dah lepas..Thalhah pun masuk sekali sebab dia umur baru 3 tahun terus masuk reception tanpa perlu seat the test.Mula lah kami cari baju sekolah anak2 ....Syukur padamu ya Allah... Ini lah sekolah mereka...Bright Future Pakistani International School..... x kisah la sekolah mana pun...masa memula join MIQ (Malaysia in Qatar)..byk desas desus kata sekolah ni tak bagus..dari segi apa malas nak cerita panjang..Negara pakistan..u oll kaji la sendiri..bagi aku sekolah mana pun sama...kami pun dah pernah jumpa principal n teachers..mereka semua pendidik yg bersemangat waja...biarla apa org nak kata..janji anak2 dapat pembelajaran yg sewajarnya...insya Allah ..Kalau nak lagi bagus ada anak2 Malaysian sini sekolah International yg lain ..yg ada belajar bahasa jerman,France dll...kalau boleh aku nak anak2 boleh berbahasa arab selain english memang la dah guna bahasa tu dalam semua subject..dah sekolah International la kan...cumanya sekolah tu org pakistan yg punya..ramaila masyarakat mereka dalam tu....so far ada org Indonesia, Egpt, Somalia, India n Philipine n of course org Pakistan.Org egpt yg berbahasa arab pun x nak hantar anak dorg kat sekolah arab. Reason? ada la tu...Paling penting costnya tu ..banyak sekolah sini yg mahal fees nya..ya lah..lain company sponsered lainla limitation costnya. Aku bersyukur kami telah berjaya melalui fasa persekolahan mereka dengan jayanya...mabrook!!! TO BE CONTINUED-----Nak pi siap2 tunggu my little boy Thalhah balik sekolah..tunggu kat entrance je...

No comments:

Post a Comment